Menu

THE HEART OF JEWISH CELEBRATION IS A HOUSE, AND THE KITCHEN PLAYS AN IMPORTANT ROLE IN IT.  IS STRONG. HAGGADAH READ ON PESACHES INVITES: “LET A MAN BEING HUNGRY COME AND EAT WITH US”. WE INVITE YOU TO TAKE PART IN THE CULINARY TRAVEL WHERE TRADITION IS COMBINED WITH THE PRESENT.

MENU

Our menu opens the door to an ordinary Jewish home. And the kitchen plays a special role in it.

Filled with tradition, history and symbolism, it brings back the most beautiful memories. We offer you the dishes prepared based on recipes that are passed down through generations. Jewish cuisine is a melting pot of tastes and customs from all over the world. Shalom!


6 zł

Maca

19 zł

Hummus with a pit

15 zł

Jewish caviar

25 zł

Fried liver with mushrooms in wine and honey sauce

22 zł

Tench in cream

""Taste of the pre-war Lublin" served hot with our own bread.. 

15 zł

Falafel with Tahini paste.

National dish of Israel. Ground chickpea balls fried in deep oil, strongly seasoned with oriental spices. Dish recommended to vegetarians. . 

Everyday from 8:30 to 11:30


25 zł

Israeli breakfast

Shakshouka, white cheese, hummus, olives, bread from our bakery with butter.

25 zł

Polish breakfast

Scrambled eggs with chopped chives, cottage cheese, sliced vegetables, seasonal jam, egg paste, bread from our bakery with butter.

4,99 zł

Śniadanie za... 4,99

Scrambled eggs with chopped chives

20 zł

Bajgel - 2 szt

- smoked salmon, white cheese, cucumber
- with egg salad

15 zł

French toast

18 zł

Jewish onion pie

Traditional yeast pie with onion and poppy-seed

-with Jewish caviar and salad of the day

-with egg paste and salad of the day

3 zł

Bajgel

13 zł

Juice fruit 0,2 l

orange, grapefruit

10 zł

Lemonade from Goat Farm

Soup

15 zł

Chicken soup

10 zł

Jewish cabbage soup with almonds and raisins

10 zł

Garlic

10 zł

The soup of the day

From Monday to Thursday from 13:00 to 16: we recommend the soup of the day. Every other day, home, from the jdishe kitchen we have ...

15 zł

Kosher vegetable soup

Cold fish

16 zł

Jewish herrings

16 zł

Pickled herrings

16 zł

Herrings covered with apple

45 zł

Bowl of herring

Fish warm

40 zł

Sandacz in white sauce with nuts

32 zł

Carp with a sore

22 zł

Salmon

55 zł

Salmon kosher

Main Courses:

53 zł

Jewish roast duck with tzimmes served with pearl barley

49 zł

Duck in wine sauce

49 zł

Duck breast on fresh spinach leaves with pomegranate

19 zł

Liver in onion sauce

45 zł

A chunk of meat

37 zł

Schnitzel Classic

20 zł

Schnitzel chickens

22 zł

Garlic dumplings (Kreplach)

20 zł

Latkes Chanutkowe

55 zł

Kosher beef

SZABAT TRWA OD PIĄTKOWEGO WIECZORU DO ZAPADNIĘCIA NOCY W SOBOTĘ

It is a joyful reminder of the seventh day that God blessed after creation of the world and man. On this day one should abstain from any work, and the dinner should be filled with the most delicious food. Fish and goose reign on Shabbat!

Menu szabasowe! - tylko w piątek i sobotę! Szabat szalom!

10 zł

Szabasowa chała 500 g

Chała jest specjalnym rodzajem pieczywa jedzonym w szabat. Na szabasowym stole powinny być dwie chałki. Symbolizują one podwójną porcję manny, jaką Bóg zsyłał Żydom na pustyni, po wyprowadzeniu ich przez Mojzesza z niewoli egipskiej.

Naszą chałkę rekomenduje Gault&Millau

17 zł

Gefilte fisz

To jedno z najbardziej tradycyjnych szabasowych specjałów. Gefilte fisz są łatwe do jedzenia w szabat, gdyż nie sprawiają problemów z borer ( oddzieleniem złego od dobrego, jednym z 39 malachot - czynnosci zabronionych w szabat) które napotykamy podczas jedzenia ościstej ryby. Od pokoleń serwowana na liściu sałaty z chrzanem i ćwikłą.

15 zł

Golden jojne - żydowski rosół na gęsinie z kreplach

38 zł

Czulent z gęsiną na pęczaku

To tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Czulent to bardzo wolno gotowane danie, przyrządzane z mięsa, fasoli, cebuli, z kaszą jęczmienną lub jaglaną. Spożywany na zakończenie szabatu.

25 zł

Czulent lubelski z wołowiną i jajkiem

To tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Spożywany na zakończenie szabatu.

65 zł

Gęś świąteczna podawana na cymesie z pęczakiem

Hodowla gęsi była specjalnością Żydów juz od średniowiecza, stały się one nieodłącznym elementem krajobrazu każdego żydowskiego miasteczka. Najcenniejszą ozdobą szabasowego stołu jest gęś pieczona podawana na cymesie.

22 zł

Pierogi z gęsiną i orzechami

Domowe, ręcznie lepione pierożki. Faszerowane podrobami gęsimi. Serwowane tylko w szabat.

THIS IS WHAT THEY REQUEST IN EVERY RESTAURANT!

Sałatki

22 zł

Sałatka izraelska z pastą tahini

27 zł

Sałatka z kurczakiem grillowanym

28 zł

Sałatka Mandragory

32 zł

Sałatka z łososiem grillowanym

Naleśniki

18 zł

Naleśniki ze szpinakiem

15 zł

Naleśniki z jabłuszkami

Dodatki do dań i przystawek

5 zł

Pieczywo z własnej piekarni

5 zł

Ziemniaki

dowolnie podane: gotowane, puree, opiekane

5 zł

Warzywa z wody

5 zł

Sałatka dnia

5 zł

Pęczak

FOR THE YOUNGEST

... We are waiting for you toddlers!


9 zł

Rosołek z makaronem

9 zł

Zupa pomidorowa z makaronem

9 zł

Paluszki z kurczaka

5 zł

Surówka z marchwi

 

Ryby dostępne z menu głównego

Tradycyjne żydowskie desery!

12 zł

Lokszen kugiel

Tradycyjny placek z makaronem, jabłuszkami, słodki,pachnący cynamonem.

12 zł

Kugel z chałki i jabłek

Cisato przygotowane z chałki, jabłuszek i miodu. Najczęściej podawany na szabat. Słodki, lekko cenyamonowy - po prostu pyszny!

16 zł

Pascha migdałowa

Tradycyjny deser Żydów Aszkenazyjskich, podawany na mleczne święto Szawout. Pyszny mini serniczek podawany z mogdałami, rodzynkami i skórką pomarańczy.

12 zł

Rugelachy

Cynamonowe ciasteczka - rogaliki pieczone na święto Chanuka, a u nas dostępne codziennie.

12 zł

Lekah

Tradycyjny miodownik aromatyzowany imbirem, cynamonem, goździkami. Najczęściej podawany na Rosz Haszana - żydowski nowy rok, miód symbolizuje słodki rok!

5 zł

Lody - gałka

Dostępne w sezonie letnim (maj-wrzesień)

25 zł

Duży deser lodowy

Dostępne w sezonie letnim (maj-wrzesień)

15 zł

Mały deser lodowy

Dostępne w sezonie letnim (maj-wrzesień)

Kawy

15 zł

Kawa po żydowski serwowana z tygielka

8 zł

Espresso

8 zł

Americano

14 zł

Doppio espresso

16 zł

Latte

12 zł

Capuccino

18 zł

Latte smakowe

10 zł

Kawa parzona

10 zł

Kawa zbożowa

15 zł

Czekolada na gorąco

18 zł

Czekolada na gorąco z syropem

 

Dodatki

Herbaty

15 zł

Złoty Ogród

Herbata owocowa z dodatkiem syropu malinowego, cynamonu, karamonu i pomarańczy.

16 zł

Chanuka tea

Napój przyrządzany na bazie czarnej herbaty, z dodatkiem śliwowicy, pomarańczy i goździków. Najczęściej serwowana w czasie żydowskich świąt Chanuka.

12 zł

Nana

Koszerna miętowa herbata z dodatkiem liści mięty i cukru trzcinowego. 

13 zł

Dilmah Jade Butterfly Handmade White Tea

10 zł

Dilmah Green Tea with Jasmine Flowers

10 zł

Dilmah Sencha Green Extra Special

10 zł

Dilmah Rose with French Vanilla

10 zł

Dilmah Mediterranean Mandarin

10 zł

Dilmah Orginal Early Grey

10 zł

Dilmah Dombagastalawa

10 zł

Dilmah Prince of Kandy

10 zł

Dilmah Single Estate Darjeeling

Soki i napoje zimne

6 zł

Soki owocowe 0,2l

13 zł

Sok ze świeżych pomarańczy 0,2l

15 zł

Napój Izraelski 0,35l

9 zł

Kompot owocowy 0,5l

17 zł

Kompot owocowy 1l

10 zł

Lemoniada z Koziej Zagrody

10 zł

Karafka wody 1l

22 zł

Karafka soku owocowego 1l

6 zł

Coca Cola 0,2l

6 zł

Coca Cola zero 0,2l

6 zł

Sprite, Fanta, Tonic Kindley 0,2l

6 zł

Woda mineralna Cisowianka niegazowana 0,3l

6 zł

Woda mineralna Cisowianaka Perlage gazowana 0,3l

Piwo z beczki

8 zł

Perła chmielowa 0,5l

7 zł

Perła chmielowa 0,3l

Piwo butelkowe z browaru Perła

10 zł

Perła chmielowa 0,5l

10 zł

Perła export 0,5l

10 zł

Perła Mocna 0,5l

10 zł

Perła trybunalskie 0,5l

10 zł

Perła niepasteryzowana 0,5l

Browar zakładowy - browar rzemieślniczy z Poniatowej

12 zł

Zapytaj kelnera, jakie piwo z Browaru Zakładowego dziś poleca

Browar Jagiełło - Piwa regionalne z Lubelszczyzny

8,50 zł

Koszer macher 0,3l

- piwo lane specjalnie dla Mandragory

10 zł

Magnus królewski 0,5l

Piwo ciemne, warzone z czterech gatunków słodu. Piwo o cimnobursztynowym kolorze z wyrazistą gryczką chmielową. 


8 zł

Piwo niskoalkoholowe 0,3l

18 zł

Piwo grzane 0,5l

18 zł

Wino grzane 0,3l

THE BAKERY OF MANDRAGORA

As regard the Jewish cuisine, bread was always the most important. From the very morning Mandragora’s kitchen smells of bread. Here we bake Cebularz, challah and bread, bagels.


3 zł

Cebularz żydowski

10 zł

Chałka

3 zł

Pita pszenna

3 zł

Maca

3 zł

Bajgel

Nasze chleby

7 zł

Chleb z zatarem

pszenno-żytni, na żytnim zakwasie

7 zł

Chleb "Tu Bishvat"

pszenny, na zakwasie pszennym, z rodzynkami i migdałami

7 zł

Chleb orkiszowy z czarnuszką

zapytaj kelnera jakie pieczywo dzisiaj proponuje