Menu

Sercem żydowskiego świętowania jest dom, a w nim ważną rolę odgrywa kuchnia. Hagada czytana na Pesach zaprasza: "niech ten kto jest głodny przyjdzie i je z nami". Zapraszamy Państwa w kulinarną podróż gdzie tradycja łączy się ze współczesnością.

KARTA MENU

Nasza karta otwiera drzwi do zwykłego żydowskiego domu. A w nim szczególną rolę odgrywa kuchnia.

Przepełniona tradycją, historią i symboliką, przywraca najpiękniejsze wspomnienia. Przed Państwem dania, których przepisy są przekazywane przez pokolenia. Kuchnia żydowska to tygiel smaków i zwyczajów z całego świata. Szalom!


6 zł

Maca

To symbol kuchni żydowskiej, jedzona w święto Pesah, dla upamiętnienia wyjścia Żydów z Egiptu.

19 zł

Hummus z pitą i dodatkami

Ulubiony przysmak Izrealczyków. Pasta z ciecierzycy, czosnku i tachini, serwowana z chlebkiem pita, wypiekanym na miejscu. Danie dedykowane wegetarianom.

Do wyboru:

- z cieciorką

- z pieczarkami

- jerozolimski : z pomidorkami i zatarem 

15 zł

Żydowski kawior

Tradycyjne danie szabasowe. Smażona wątróbka drobiowa z orzechami włoskimi, cebulą, ozdobiona na koniec jajkiem.

25 zł

Wątróbka smażona z pieczarkami na winie i miodzie

To specjalność naszej restauracji. Rekomendowane przez światowej sławy przewodnik francuski Gault&Millau. Obowiązkowe danie dla tych, którzy są w Mandragorze pierwszy raz.  

22 zł

Lin w śmietanie

"Smak przedwojennego Lublina" podawany na gorąco z naszym pieczywem. Danie sezonowe. Dostępne w okresie połowów lina.

15 zł

Falafel z pastą Tahini

Narodowa potrawa Izraela. Smażone w głębokim oleju, solidnie przyprawione orientalnymi przyprawami kulki mielonej ciecierzycy. Danie polecane wegetarianom. 

22 zł

Ser z Koziej Zagrody

ręczna robota ! Kozia Zagroda - mała, ekologiczna farma na Lubelszczyźnie

CODZIENNIE OD 8.30-11.30


25 zł

Śniadanie izraelskie z kawą

Szakszuka, biały ser, hummus, sałatka izraelska, oliwki, pieczywo z naszej piekarni z masełkiem i pyszna kawa 

25 zł

Śniadanie polskie z kawą

Jajecznica ze szczypiorkiem, twarożek, warzywa krojone, dżem sezonowy, pasta jajeczna, pieczywo z naszej piekarni z masełkiem i pyszna kawa

4,99 zł

Śniadanie za... 4,99

Jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem i pieczywem.

20 zł

Bajgel - 2 sztuki z kawą

- z wędzonym łososiem, białym serem, ogórkiem
- z sałatką jajeczną

i pyszną kawą
 

15 zł

Francuski tost

Chałka na ciepło i słodko

18 zł

Cebularz żydowski

Tradycyjny placek drożdżowy z cebulą i makiem

- z żydowskim kawiorem, sałatką dnia

- z pastą jajeczną, sałatką dnia

10 zł

Sok z owoców lub warzyw

15 zł

Lemoniada z Koziej Zagrody

Zupy

15 zł

Rosół z kreplach

Nazywany często żydowską penicyliną lub naturalnym antybiotykiem.

10 zł

Żydowski kapuśniak z migdałami i rodzynkami

Zupa słodko - kwaśna. W niczym nie przypomina tradycyjnego kapuśniaku. Obowiązkowo do spróbowania przy pierwszej wizycie w Mandragorze. Danie dedykowane wegetarianom. 

10 zł

Czosnkowa

Zupa warzywna z pływającymi ząbkami czosnku i żółtym serem na dnie talerza. Danie dedykowane wegetarianom. 

10 zł

Zupa dnia

Od poniedzialku do czwartku od 13:00 do 16: polecamy zupę dnia. Codziennie inna, domowa, jak z kuchni jdishe mamy...

15 zł

Koszerna zupa warzywna

Ryby na zimno

16 zł

Śledzie po żydowsku z migdałami i rodzynkami

16 zł

Śledzie marynowane

16 zł

Śledzie przykryte jaubuszkiem

45 zł

Półmisek śledzi

Ryby na ciepło

40 zł

Sandacz w białym sosie z orzechami

32 zł

Karp z zatarem

22 zł

Łosoś

55 zł

Łosoś koszerny

Dania Główne

53 zł

Kaczka po żydowsku z cymesem na pęczaku

49 zł

Kaczka w winnym sosie

49 zł

Pierś kacza na świeżych liściach szpinaku z owocami granatu

19 zł

Wątróbka w cebulowym sosie

45 zł

Sztuka mięsa

37 zł

Sznycel klasyczny

20 zł

Sznycel drobiowy

22 zł

Pierogi czosnkowe (Kreplach)

20 zł

Latkes chanukowe

55 zł

Mięso koszerne

SZABAT TRWA OD PIĄTKOWEGO WIECZORU DO ZAPADNIĘCIA NOCY W SOBOTĘ

Jest radosnym wspomnieniem siódmego dnia, który pobłogosławił Bóg po stworzeniu świata i człowieka. W ten dzień należy wstrzymać się od wszelkiej pracy, a kolacja powinna być przepełniona najsmaczniejszymi potrawami. W szabat królują ryby i gęsina!

Menu szabasowe! - tylko w piątek i sobotę! Szabat szalom!

10 zł

Szabasowa chała 500 g

Chała jest specjalnym rodzajem pieczywa jedzonym w szabat. Na szabasowym stole powinny być dwie chałki. Symbolizują one podwójną porcję manny, jaką Bóg zsyłał Żydom na pustyni, po wyprowadzeniu ich przez Mojzesza z niewoli egipskiej.

Naszą chałkę rekomenduje Gault&Millau

17 zł

Gefilte fisz

To jedno z najbardziej tradycyjnych szabasowych specjałów. Gefilte fisz są łatwe do jedzenia w szabat, gdyż nie sprawiają problemów z borer ( oddzieleniem złego od dobrego, jednym z 39 malachot - czynności zabronionych w szabat) które napotykamy podczas jedzenia ościstej ryby. Od pokoleń serwowana na liściu sałaty z chrzanem i ćwikłą.

15 zł

Golden jojne - żydowski rosół na gęsinie z kreplach

38 zł

Czulent z gęsiną na pęczaku

To tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Czulent to bardzo wolno gotowane danie, przyrządzane z mięsa, fasoli, cebuli, z kaszą jęczmienną lub jaglaną. Spożywany na zakończenie szabatu.

25 zł

Czulent lubelski z wołowiną i jajkiem

To tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej, spożywany na zakończenie szabatu. Kawałki wołowiny, ziemniaki, sól i pieprz, do tego jajko pieczone i kasza jęczmienna.

Danie wyróznione znakiem Miejsca Inspiracji.

65 zł

Gęś świąteczna podawana na cymesie z pęczakiem

Hodowla gęsi była specjalnością Żydów już od średniowiecza, stały się one nieodłącznym elementem krajobrazu każdego żydowskiego miasteczka. Najcenniejszą ozdobą szabasowego stołu jest gęś pieczona podawana na cymesie.

22 zł

Pierogi z gęsiną i orzechami

Domowe, ręcznie lepione pierożki. Faszerowane podrobami gęsimi. Serwowane tylko w szabat.

TO O CO PYTAJĄ W KAŻDEJ RESTAURACJI!

Sałatki

22 zł

Sałatka izraelska z pastą tahini

27 zł

Sałatka z kurczakiem grillowanym

28 zł

Sałatka Mandragory

32 zł

Sałatka z łososiem grillowanym

Naleśniki

18 zł

Naleśniki ze szpinakiem

15 zł

Naleśniki z jabłuszkami

Dodatki do dań i przystawek

3 zł

Koszyk pieczywa z naszej piekarni

5 zł

Ziemniaki

dowolnie podane: gotowane, puree

5 zł

Warzywa z wody

5 zł

Sałatka dnia

5 zł

Pęczak

DLA NAJMŁODSZYCH...

Czekamy na Was maluchy!


9 zł

Rosołek z makaronem

9 zł

Zupa pomidorowa z makaronem

9 zł

Paluszki z kurczaka

5 zł

Surówka z marchwi

 

Ryby dostępne z menu głównego

Tradycyjne żydowskie desery!

12 zł

Lokszen kugiel

Tradycyjny placek z makaronem, jabłuszkami, słodki,pachnący cynamonem.

16 zł

Pascha migdałowa

Tradycyjny deser Żydów Aszkenazyjskich, podawany na mleczne święto Szawout. Pyszny mini serniczek podawany z migdałami, rodzynkami i skórką pomarańczy.

12 zł

Rugelachy

Cynamonowe ciasteczka - rogaliki pieczone na święto Chanuka, a u nas dostępne codziennie.

12 zł

Lekah

Tradycyjny miodownik aromatyzowany imbirem, cynamonem, goździkami. Najczęściej podawany na Rosz Haszana - żydowski nowy rok, miód symbolizuje słodki rok!

5 zł

Lody - gałka

Dostępne w sezonie letnim (maj-wrzesień)

25 zł

Duży deser lodowy

Dostępne w sezonie letnim (maj-wrzesień)

15 zł

Mały deser lodowy

Dostępne w sezonie letnim (maj-wrzesień)

Kawy

15 zł

Kawa po żydowski serwowana z tygielka

6 zł

Espresso

8 zł

Americano

12 zł

Doppio espresso

14 zł

Latte

10 zł

Capuccino

16 zł

Latte smakowe

10 zł

Kawa parzona

10 zł

Kawa zbożowa

15 zł

Czekolada na gorąco

18 zł

Czekolada na gorąco z syropem

od 2 zł do 3 zł

Dodatki

Herbaty

15 zł

Złoty Ogród

Herbata owocowa z dodatkiem syropu malinowego, cynamonu, karamonu i pomarańczy.

16 zł

Chanuka tea

Napój przyrządzany na bazie czarnej herbaty, z dodatkiem śliwowicy, pomarańczy i goździków. Najczęściej serwowana w czasie żydowskich świąt Chanuka.

12 zł

Nana

Koszerna miętowa herbata z dodatkiem liści mięty i cukru trzcinowego. 

13 zł

Dilmah Jade Butterfly Handmade White Tea

10 zł

Dilmah Green Tea with Jasmine Flowers

10 zł

Dilmah Sencha Green Extra Special

10 zł

Dilmah Rose with French Vanilla

10 zł

Dilmah Mediterranean Mandarin

10 zł

Dilmah Orginal Early Grey

10 zł

Dilmah Dombagastalawa

10 zł

Dilmah Prince of Kandy

10 zł

Dilmah Single Estate Darjeeling

Soki i napoje zimne

6 zł

Soki owocowe 0,2l

13 zł

Sok ze świeżych pomarańczy 0,2l

15 zł

Napój Izraelski 0,35l

9 zł

Kompot owocowy 0,5l

17 zł

Kompot owocowy 1l

15 zł

Lemoniada z Koziej Zagrody

10 zł

Karafka wody 1l

22 zł

Karafka soku owocowego 1l

6 zł

Coca Cola 0,2l

6 zł

Coca Cola zero 0,2l

6 zł

Sprite, Fanta, Tonic Kinley 0,2l

6 zł

Woda mineralna Cisowianka niegazowana 0,3l

6 zł

Woda mineralna Cisowianaka Perlage gazowana 0,3l

Piwo z beczki

8 zł

Perła chmielowa 0,5l

7 zł

Perła chmielowa 0,3l

Piwo butelkowe z browaru Perła

10 zł

Perła chmielowa 0,5l

10 zł

Perła export 0,5l

10 zł

Perła Mocna 0,5l

10 zł

Perła trybunalskie 0,5l

10 zł

Perła niepasteryzowana 0,5l

Browar zakładowy - browar rzemieślniczy z Poniatowej

14 zł

Zapytaj kelnera, jakie piwo z Browaru Zakładowego dziś poleca

Browar Jagiełło - Piwa regionalne z Lubelszczyzny

10 zł

Koszer macher 0,3l

- piwo lane specjalnie dla Mandragory przez regionalny browar Jagiełło. Ciemne, warzone z czterech gatunków sodu.


8 zł

Piwo niskoalkoholowe 0,3l

18 - 22 zł

Piwa grzane

- piwo grzane jasne 0,5
- piwo pszeniczne 0,5
- piwo ciemne 0,3
 

18 - 22 zł

Wina grzane

- wino grzane czerwone 0,3
- wino grzane czerwone z konfiturą śliwkową
- wino grzane białe z gruszką
 

PIEKARNIA MANDRAGORY

W kuchni żydowskiej zawsze najważniejszy był chleb. Już od samego rana kuchnia Mandragory pachnie pieczywem. Tu na miejscu pieczemy cebularze, chałki i chleby, bejgle.


3 zł

Cebularz żydowski

10 zł

Chałka

3 zł

Pita pszenna

3 zł

Maca

3 zł

Bajgel

Nasze chleby

7 zł

Chleb z zatarem

pszenno-żytni, na żytnim zakwasie

7 zł

Chleb "Tu Bishvat"

pszenny, na zakwasie pszennym, z rodzynkami i migdałami

7 zł

Chleb orkiszowy z czarnuszką

zapytaj kelnera jakie pieczywo dzisiaj proponuje